MATE aszali környezet

A MATE asztali környezet a GNOME 2 folytatása. Intuitív és vonzó asztali környezetet biztosít, amely a Linux és más Unix-szerű operációs rendszereken megszokott hagyományos metaforákat használja.

A MATE aktív fejlesztés alatt áll, hogy támogatást nyújtson az új technológiákhoz, miközben megőrzi a hagyományos asztali környezet élményét. Lásd az Ütemtervet.

image

Többet találhat a MATE képernyőképei között.

News

A blogbejegyzések címke szerint indexeltek, és dátum szerint archiváltak. Megnézheti a Planet MATE oldalt is, hogy lássa miről blogol a szélesebb MATE közösség.

Melyik disztribúció támogatja a MATE asztali környezetet?

A MATE a következő Linux disztribúciók hivatalos tárolóiban érhető el:

A MATE a következő Linux disztribúciók nem hivatalos tárolóiban érhető el:

Vagy inkább a UNIX-ot kedveli?

Valamint a DistroWatch.com-on is lekérdezheti azon disztribúciókat, melyek támogatják a MATE asztali környezetet.

A MATE közösség számos disztribúció esetén dokumentálta a MATE telepítését, kövesse a telepítési útmutatót.

Alkalmazások

A MATE számos alkalmazásból áll. Az átnevezés a GNOME komponensekkel történő ütközés elkerülése miatt szükséges.

Caja

image

A Caja a MATE asztali környezet hivatalos fájlkezelője. Lehetővé teszi a könyvtárak tallózását, valamint a fájlok előnézetét és a hozzájuk tartozó alkalmazások elindítását. Ez felelős a MATE asztali környezet ikonjainak megjelenítéséért is. Helyi és távoli fájlrendszerekkel is működik. A Caja a GNOME Fájlok (Nautilus) forkja.

Pluma

image

A Pluma egy szövegszerkesztő, amely támogatja a legtöbb alapvető szerkesztőfunkciót. Emellett olyan funkciókat is tartalmaz, amit általában nem szoktak tudni az egyszerű szövegszerkesztők. A Pluma egy grafikus alkalmazás, amellyel több szövegfájl is szerkeszthető egy ablakban (lapokat használ). A Pluma teljes mértékben támogatja a nemzetközi szöveget, mert UTF-8 karakterkódolást használ a szerkesztett fájlokban. Az alap funkciókészlete tartalmaz forráskódkiemelést, automatikus behúzást és nyomtatási támogatást (nyomtatási előnézettel). A Pluma a GNOME Szövegszerkesztő (Gedit) forkja.

Eye of MATE

image

Az eom vagy az Eye of MATE egy egyszerű grafikus megjelenítő a MATE asztali környezethez, amely a gdk-pixbuf programkönyvtárat használja. Megbirkózik a nagy képekkel, változatlan memóriahasználat mellett tud görgetni és nagyítani. A célja az egyszerűség és a szabványkövetés. Az Eye of MATE a Eye of GNOME forkja.

Atril

image

Az Atril egy egyszerű többlapos dokumentummegjelenítő. Képes a PostScript (PS), Encapsulated PostScript (EPS), DJVU, DVI, XPS és Portable Document Format (PDF) fájlok megnyitására és nyomtatására. Ha a dokumentum támogatja, akkor lehetővé teszi a szöveg keresését, a vágólapra másolást, a hiperszöveges navigációt és a tartalomjegyzés-könyvjelzők használatát. Az Atril a GNOME Dokumentummegjelenítő (Evince) forkja.

Engrampa

image

Az Engrampa egy archívumkezelő a MATE környezethez. Lehetővé teszi az archívumok létrehozását és módosítását, az archívum tartalmának megtekintését, egy az archívumban lévő fájl megtekintését, és a fájlok kinyeresét az archívumból. Az Engrampa a GNOME Archívumkezelő (File Roller) forkja.

MATE Terminál

image

A MATE Terminál egy terminál emulátor, amellyel hozzáférhet a UNIX héjhoz a MATE asztali környezetben. A segítségével bármilyen alkalmazást futtathat, amely VT102, VT220 és xterm terminálokra készült. A MATE Terminál több terminált is tud használni egy ablakban (lapokkal) és támogatja a különböző konfigurációk (profilok) kezelését. A MATE Terminál a GNOME Terminál forkja.

Honnan ered a név?

A MATE név, ejtsd maté, a yerba mata szóból ered, amely egy Dél-Amerikában őshonos magyalfaj. A levelei koffeint tartalmaznak, és főzetek valamint a maté nevű ital készítéséhez használják.

image


Contents © 2024 The MATE Team
Creative Commons License BY-SA
RSS GitHub Twitter Wiki